En tak til familier og donorer: Lørdag den 6. oktober afholdte Dansk Center for Organdonation for tredje år et særligt arrangement for de familier, der var pårørende til en donor året før.

Billede-til-web-nyhed.png

1.-LiseLott-Blixt.png

Hilsen fra Folketinget

Eftermiddagen var sammensat af korte oplæg og musikindslag. Blandt andet med MF LiseLott Blixt med en hilsen fra Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. LiseLott Blixt fortalte om sin påskønnelse overfor de pårørende og overfor det personale, som er med til at gøre organdonation muligt.

Et lys til minde

I år blev dagen holdt i de smukke omgivelser lige under regnbuen på kunstmuseet Aros med udsigt ud over hjertet af Aarhus. På bordene var der tændt levende lys. Ét for hver af de afdøde, som brændte til ære for dem. Da dagen var ovre, fik hver familie lysestagen med hjem som minde om dagen.

På Facebook opfordrede vi alle til at tænde lys for donorerne for at anerkende dem og deres nærmeste. Opslaget spredte sig vidt og bredt til over 75.000 personer. Det er blevet delt over 700 delinger og har fået mange fine kommentarer fra både pårørende og personer, der selv har modtaget et nyt organ.

Del lyset grøn.png

"Syv mennesker lever videre med min mors organer. Jeg tænder et lys for alle organdonorer", skrev en kvinde, som havde mistet sin mor.

Mødte andre i samme situation

For mange af de pårørende var det første gang, de fik mulighed for at tale med andre, som havde stået i en situation lignende deres. De pårørende kunne også stille deres spørgsmål til eksperter inden for donationsområdet. Flere af de pårørende fortalte, at det havde været meget givende for dem at dele erfaringer og få svar på spørgsmål, der efterfølgende var dukket op.

En del af Handlingsplan for organdonation

Pårørendedagen er ét af i alt 23 initiativer i den Nationale Handlingsplan for Organdonation, som Folketinget vedtog i 2014 for at styrke området. Da organdonation kan være en stor beslutning at skulle tage stilling til midt i en svær situation, er det vigtigt, at der sikres gode rammer for de pårørende. Pårørendedagen er en vigtig del af Dansk Center for Organdonations indsats overfor de pårørende. Blandt de øvrige initiativer for pårørende er tilbuddet om en opfølgende samtale med hospitalet og en online informationsside for pårørende.