Den nationale proces med indførelse af donation efter cirkulatorisk død (DCD) i Danmark
Organdonation kan kun finde sted på en intensivafdeling på hospitalet. Ikke alle patienter vil efter deres død kunne donere organer. Det vil være patienter, som dør af store skader i hjernen, som er opstået fx på grund af en hjerneblødning eller manglende ilt til hjernen. Derudover skal den døende patient være i respiratorbehandling.
Muligheden for organdonation undersøges først, når det står klart for det team af læger, som behandler patienten, at patienten ikke kan overleve. For at organdonation kan komme på tale, skal organerne være sunde og raske, der skal være match på ventelisterne og der skal være samtykke til organdonation fra den afdøde selv eller den nærmeste familie.
Nærmere information om procedurer i løbet af foråret
De helt præcise lægefaglige procedurer for donation efter cirkulatorisk død er ved at blive beskrevet af en arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen med eksperter i donation og transplantation.
Når det arbejde er færdigt, vil du kunne finde mere information om donation efter cirkulatorisk død her på siden. I første omgang bliver det Rigshospitalet samt universitetshospitalerne i Aarhus, Odense og Aalborg, der har størst erfaring med organdonation, som får mulighed for at indføre DCD-proceduren.