Den nationale proces med implementering af donation efter cirkulatorisk død (DCD) i Danmark
Organdonation kan kun finde sted på hospitalet. Ikke alle patienter vil efter deres død kunne donere organer. Det vil være patienter, som dør af store skader i hjernen, som er opstået fx på grund af en hjerneblødning eller manglende ilt til hjernen. Derudover skal den døende patient være i respiratorbehandling.
Muligheden for organdonation undersøges først, når det står klart for det team af læger, som behandler patienten, at patienten ikke kan overleve. For at organdonation kan komme på tale, skal:
- organerne være sunde og raske
- der skal være match på ventelisterne og
- der skal være samtykke til organdonation fra den afdøde selv eller den nærmeste familie.
Når organdonation bliver en mulighed, vil lægerne beslutte, hvordan organdonationsforløbet planlægges. Familien vil have mulighed for at være til stede, så meget som de ønsker det.
Flere får mulighed for at donere deres organer
Siden 1990 har organdonation alene fundet sted, når man er erklæret hjernedød. I foråret 2019 vedtog et politisk flertal, at afdøde også skal kunne donere deres organer efter ophør af åndedræt og hjertevirksomhed, som bevirker, at der ikke længere cirkulerer blod og ilt rundt i kroppen. Derfor betegnelsen Donation efter Cirkulatorisk Død (DCD).
Som med donation efter hjernedød vil muligheden for organdonation først undersøges, når et team af læger har vurderet, at videre behandling er udsigtsløs og patienten er uafvendeligt døende.
Det er inden for den samme patientgruppe, man finder patienterne til donation efter cirkulatorisk død. Det vil sige, de har svære skader i hjernen, men der er stadig et minimalt opløb af blod til hjernen. Uanset at dette ikke vil ændre på, at patienten dør, vil patienten ikke kunne blive donor efter hjernedødskriteriet.
DCD vil således kun blive relevant i de tilfælde, hvor donation efter hjernedød ikke er en mulighed. Som ved donation efter hjernedød vil familien have mulighed for at være til stede i den udstrækning, de ønsker det.
Nationale anbefalinger skal i offentlig høring
Grundet COVID-19 er Sundhedsstyrelsen blevet forsinket i arbejdet med de nationale anbefalinger for implementering af DCD i Danmark. Inden DCD kan implementeres i praksis, skal de nationale anbefalinger sendes i offentlig høring. Denne side vil blive opdateret, så snart der er nyt.
Det er vedtaget, at DCD i første omgang kan implementeres på Rigshospitalet og på de tre Universitetshospitaler i Aalborg, Aarhus og Odense.