Ny lovgivning: Mulighed for forskning ifm organdonation og 15årige kan tage stilling

 

I dag mandag den 1. juli træder en ny lovgivning i kraft, hvor det er muligt at give tilladelse til forskning i forbindelse med organdonation. Det vil dreje sig om forskning, som har til hensigt at gavne transplantationsresultater – nu og i fremtiden. Samtidig indføres det, at 15 til 17-årige kan tage stilling til organdonation og registrere sig i Organdonorregistret.

 

Guideline på mobil.png

Brug National Guideline

For at hjælpe jer på intensivafdelingerne med at implementere spørgsmålet om forskning i samtalen med pårørende om organdonation, har vi opdateret National Guideline for Organdonation (punkt 5) med generel information om lovændringen.

I løbet af sommeren og efteråret 2019 vil vi komme med konkrete vejledninger til jer på intensivafdelingerne.

Når alt er opdateret i Guidelinen, udsender vi en mail til alle donationsansvarlige nøglepersoner. 

Hvad indebærer forskning?

Forskningen må kun finde sted som led i organdonationen og kan bestå af undersøgelser på donor og på organerne, efter de er udtaget. Undersøgelserne vil ikke være mere omfattende end de undersøgelser, man i forvejen foretager ved en organdonation og vil som udgangspunkt ikke forhindre eller forsinke selve organdonationen. Der må ikke udtages organer alene til forskning. Organerne skal stadig kunne transplanteres. 

Hvad betyder det i praksis?

Er der tilladelse til organdonation, skal I på intensiv afklare, om der er samtykke til forskning i forbindelse med organdonationen. Tilladelse til forskning er et generelt samtykke, hvor der ikke er noget konkret forskning at informere om. Der skal derfor ikke indhente samtykke til et konkret forskningsprojekt. I vores seneste nyhedsbrev giver vi nogle forslag til, hvordan man kan kommunikere om forskning.

Det er muligt kun at give tilladelse til organdonation og fravælge forskningsundersøgelser.

15-17 årige kan tage stilling

Hvis en potentiel donor i alderen 15-17 år har registreret sig i Organdonorregistret, skal forældrene (forældremyndighedsindehaveren) orienteres, og der skal indhentes et endeligt samtykke hos dem, før organdonation kan finde sted.

Donorfolderen er opdateret

Donorfolderen er også blevet opdateret og er nu at finde i en elektronisk version. Donorfolderen indeholder også information om muligheden for forskning og 15-17 åriges mulighed for at tage stilling til organdonation.

Klik på billedlinket for at gå til folderen. 

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.