500.000 danskere er afklarede om deres holdning til organdonation, de har bare ikke lige fået taget sig sammen og tilkendegivet denne holdning i Donorregistret. Det vil en ny landsdækkende oplysningskampagne lave om på. De afklarede danskere skal registrere deres valg i Donorregistret på sundhed.dk.

 

Målrettet de afklarede danskere

Oplysningskampagnen er udarbejdet af Dansk Center for Organdonation i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, Sundhedsdatastyrelsen og Sundhed.dk. Kampagnen er målrettet de afklarede danskere.

”Vi ved fra flere holdningsundersøgelser, at cirka en halv million danskere er afklarede i forhold til, om de ønsker at donere deres organer. De har bare ikke fået deres holdning registreret endnu,” fortæller centerleder Helle Haubro Andersen fra Dansk Center for Organdonation.

”Vi vil derfor som noget nyt forsøge at tale direkte til denne gruppe. De har ikke brug for at blive ’overbeviste’ om, at de skal tage stilling. De har i stedet brug for en anledning til at få tilkendegivet, hvad de mener. Med kampagnen vil vi derfor bl.a. forsøge at få registreringen i Donorregistret ind på disse danskeres mentale tjekliste, sådan at det bliver en naturlig del af hverdagens gøremål, at få registeret sig,” forklarer hun.

Nye digitale tiltag er afsæt for kampagnen

Kampagnen lanceres samtidig med, at Sundhedsstyrelsen har digitaliseret den ikoniske røde donorfolder. Derudover står Sundhedsdatastyrelsen og Sundhed.dk bag en ny brugerflade for Donorregistret. Disse nye tiltag gør det lettere og mere enkelt at registrere sin holdning til organdonation online via sundhed.dk, og som noget helt nyt modtager man nu også en kvittering og en anerkendende tak, når man har registreret sig i Donorregistret.

"Med en registrering i Donorregistret siger man udtrykkeligt, hvad man ønsker i forhold til organdonation. Det er den enkeltes mulighed for selv at bestemme og sikre, at familien sammen med sundhedspersonalet har mulighed for at følge ens ønsker, hvis organdonation bliver en mulighed efter ens død," siger Helle Haubro Andersen, centerleder fra Dansk Center for Organdonation.

"Det handler ikke om at sige ’ja’ eller ’nej’. Det handler om at få registreret, hvad man har besluttet sig for," understreger hun.

Øget fokus på organdonation

Kampagnen fra Dansk Center for Organdonation er startskuddet til en række tiltag som i fremtiden skal få flere danskere til at tage stilling til organdonation. I de kommende år er der afsat flere penge til Dansk Center for Organdonation, sådan at videnscentret bl.a. kan gennemføre befolkningsrettede oplysningskampagner.

”Vi ønsker også at være meget strategiske og målrettede i vores fremtidige indsatser. Senere indsatser vil blandt andet forsøge at ramme den gruppe af danskere, som vi fra undersøgelser ved, er i tvivl, og derfor har svært ved at tage stilling. Disse danskere, mener vi, kræver en hel anden indsats. For dem handler det om at få deres tvivl afklaret, og her er en opfordring om at få det gjort ikke nok,” fortæller Helle Haubro Andersen.

Fakta

 • 500.000 danskere er afklaret om deres holdning til organdonation, men har endnu ikke fået tilkendegivet deres holdning. Det viser Dansk Center for Organdonations undersøgelse fra september 2018 (se nedenstående) samt flere holdningsundersøgelser, bl.a. Sundhedsstyrelsens undersøgelse fra 2016
 • 1.080.307 danskere, svarende til 22% er registrerede i Donorregistret, viser tal fra Donorregistret.
 • I Donorregistret er der fire måder, du kan registrere dit valg om organdonation på:
  • Du kan give fuld tilladelse. Det betyder alle dine organer må bruges til transplantation efter din død. Derudover kan du også vælge, at dine pårørende skal have det sidste ord, og give den endelige tilladelse til transplantation.
  • Du kan give begrænset tilladelse. Det betyder, at kun de organer du har valgt må bruges til transplantation. Derudover kan du også vælge, at dine pårørende skal have det sidste ord, og give den endelige tilladelse til transplantation.
  • Du kan svare, ved ikke. Det betyder at dine pårørende skal tage stilling til for dig.
  • Du kan nedlægge forbud. Det betyder, at ingen af dine organer må bruges til transplantation.
  • Man kan altid ændre sin registrering i Donorregistret.
 • Få mere information på www.organdonor.dk

Befolkningsundersøgelse fra september 2018:

Dansk Center for Organdonation har foretaget en undersøgelse af danskernes holdning og adfærd i forhold til at tilkendegive deres holdning til organdonation. Undersøgelsen viser bl.a.:

 • 65% af danskerne har tilkendegivet deres holdning til organdonation ved enten at registrere sig i Donorregistret, udfylde et donorkort eller fortælle sin holdning om organdonation til sin familie.
 • 35% af danskerne har ikke taget stilling til organdonation. Tvivl og "jeg har bare ikke lige fået det gjort" er hovedårsagerne til, at danskerne ikke har taget stilling til organdonation.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1007 CAWI-interview med danskere i alderen18+ år i perioden 21-23. september 2018.