Den 14. oktober 2017 markerede hele Danmark årets Organdonationsdag. Med 69 lokale events, 150+ indslag i både lokale- og nationale medier samt 170.000 visninger af opslag på Facebook fik vi skabt dialog om organdonation og anderkendt alle dem, der har organdonation tæt på livet. Som sidegevinst registrerede 8.715 danskere sig i Donorregistret i oktober 2017.

Organdonationsdag 2017

Flere har talt om organdonation
Organdonationsdagen har skabt opmærksomhed omkring emnet. En ny undersøgelse af YouGov viser, at flere danskere har talt om organdonation i forbindelse med dagen. Der er i ugen efter Organdonationsdagen sket en fordobling i antallet af danskere, der har talt om organdonation indenfor den sidste uge, og 21 % svarer at de har talt om organdonation indenfor den sidste måned. Organdonationsdagen har bidraget til, at mange har fået taget snakken om organdonation.

Undersøgelsen viser også, at knap (46 %) hver anden af dem, der har talt med nogen om organdonation, havde talt med deres ægtefælle/samlever/kæreste. Derefter  er det den nærmeste familie (forældre, søskende, børn) og venner, som danskerne taler med. Når vi spørger danskerne, hvem de synes, der er vigtigst at tale med organdonation, svarer de ægtefælle/samlever/kæreste og børn.

Øget kendskab til Organdonationsdagen
Flere danskere kender nu Organdonationsdagen. Før Organdonationsdagen 2017 kendte 28 % af danskerne dagen, og efterfølgende kendte hele 40 % dagen. Vi har i år formået at få 12 % flere danskere til at få kendskab til Organdonationsdagen, fordi de fx har hørt, læst eller set noget om Organdonationsdagen.

Øget viden om organdonation
Flere danskere er blevet klogere på organdonation. Undersøgelsen viser også, at sammenlignet med før Organdonationsdagen er der flere, der mener, at de har en stor viden om emnet, hvor de før havde en lille viden. Dog er danskernes oplevede vidensniveau generelt lavt, og det vidner om, at der fortsat er brug for oplysning om organdonation i befolkningen.

Klik her og læs den samlede evaluering af Organdonationsdagen 2017.

Organdonationsdag

Orgnadonationsdagen resultater i tal

  • Der blev afholdt hele 69 events fordelt over hele landet, sammenlignet med 32 events sidste år.
  • 150+ artikler om organdonation blev bragt i medierne i oktober måned.
  • 6.000 sadelbetræk og 6.500 armbånd blev delt ud.
  • Knap 400.000 personer har set opslag om dagen på Instagram, hvor kendisser har været ambassadører for sagen.
  • Fem gange så mange som normalt har besøgt organdonor.dk i uge 41.
  • Som sidegevinst har 8.715 danskere registreret sig i Donorregistret.

Kilde: Undersøgelse af YouGov for Dansk Center for Organdonation. Besvarelserne er indsamlet før (uge 40) og efter (uge 42) Organdonationsdagen i oktober 2017. Seks spørgsmål er stillet til 400 danskere over 18 år, der er repræsentativ på alder, køn og geografi.