Organdonationsdag 2017 - tag snakken om organdonation

Organdonationsdagen er den dag på året, hvor Dansk Center for Organdonation opfordrer danskerne til at tale sammen om organdonation. 60 events fordelt over hele landet arrangeret af hospitaler, patientforeninger og frivillige med organdonation tæt på livet får os til at tale sammen om organdonation.

Tag snakken på Organdonationsdagen

Hver tredje dansker ønsker at få talt med familien om organdonation, men har simpelthen ikke fået det gjort. Det viser den nyeste befolkningsundersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. 42 % af danskerne vil tage stilling til organdonation, hvis opfordringen kommer fra familien.

"Når det værst tænkelige sker, stiller vi vores familie bedst muligt ved at have talt om organdonation. Det er nemlig familien, som står med ansvaret og beslutningen, hvis man ikke selv har fortalt dem om sin holdning eller registreret sig som donor", siger Helle Haubro Andersen og fortsætter:

"Organdonationsdagen skal derfor give os en anledning til at tale sammen om organdonation - også selvom det kan være svært".

Events i hele landet

Du kan blandt andet røre ved rigtige griseorganer, se om du kan finde en strikket organ-and i bybilledet, komme til fotoudstilling med transplanterede eller møde en frivillig i en af de mange infostande.

Hospitalerne sætter fokus på organdonation med blandt andet quizzer om organdonation i frokostpausen, info-stande i forhallerne og en "organdonations-karavane" som kører rundt på hele hospitalet.

Se hvad der sker nær dig i vores eventkalender.

Organdonationsdagen gør en forskel

Organdonationsdagen er den dag på året, hvor vi i Danmark sætter fokus på og får skabt dialog omkring organdonation. Samtidig anerkender vi alle organdonorer, deres familier, de transplanterede og de sundhedsprofessionelle, som alle har organdonation tæt på. Organdonationsdagen er ét af de 23 initiativer i den Nationale Handlingsplan for Organdonation, som Folketinget vedtog i 2014 for at styrke området for organdonation.

Organdonationsdagen afholdes hvert år anden lørdag i oktober. Sidste år blev Organdonationsdagen afholdt for første gang nogensinde i Danmark og skabte en masse diskussion og debat i hele landet. Som sidegevinst registrerede 13.556 sig i Donoregistret – det er dobbelt så mange som normalt registrerer sig i gennemsnit om måneden.